Real Estate

They Remodeled Before Covid. Here’s What They Regret Now.

When Beverly O’Mara and Mark Uriu transformed their loft in Jersey City, N.J., right into a live-work space in 2015, they envisioned an ethereal, open house the place Ms. O’Mara may have an artwork studio and Mr. Uriu may make money working from home every so often.

They added components that made sense on the time, putting in shoji screens that supplied privateness and light-weight, however no sound barrier. And for some time, it labored superbly.

Then Covid modified every little thing. Suddenly the couple discovered themselves working from residence full time, making an attempt to provide you with makeshift options for a space that had already undergone a $250,000 renovation.

For hundreds of thousands of Americans, the pandemic ushered in an period of transforming, as they used the time at residence to remake kitchens, bogs and residing areas to accommodate a extra home way of life. (Year-over-year spending on residence transforming grew by greater than 9 % from the third quarter of 2019 to the third quarter of 2021, to $357 billion a year, according to the Harvard University’s Joint Center for Housing Studies.) But what in the event you renovated earlier than the pandemic — and spent plenty of money on it — and now you needed to redo it to replicate a brand new actuality?

Like many others, Ms. O’Mara, 66, and Mr. Uriu, 65, discovered themselves working headlong into the boundaries of a design imagined for a prepandemic way of life and questioning what modifications, if any, would make their residence extra useful.

“We’ve seen these interesting new demands put on our spaces, and they are absolutely a byproduct of the shifting lifestyle,” stated Jeff Jordan, a Rutherford, N.J., architect who designed the couple’s renovation and is seeing a shift in how owners take into consideration renovation.

For these contemplating transforming now, Ms. O’Mara and Mr. Uriu’s project gives some helpful classes. The artistic, cost-saving methods they adopted early on, like selecting inexpensive constructing supplies, are much more beneficial now, as materials and labor prices are excessive. But different choices they made have proved problematic.

Here’s what hindsight born of a pandemic taught them about renovating.

Ms. O’Mara and Mr. Uriu purchased their 2,800-square-foot condominium in 2012 for $837,000, transferring from a Victorian in Montclair, N.J., the place they’d raised their kids. The Jersey City loft, on a leafy road within the Hamilton Park neighborhood, was darkish, as the one home windows had been alongside the southern wall. Interior partitions closed off the again of the space, blocking pure gentle and making the kitchen, master suite and upstairs rooms really feel dim and just a little claustrophobic.

The house, with its darkish wooden flooring, brassy fixtures and cherry cupboards, had a dismal “’90s New Jersey banker” aesthetic, Mr. Uriu stated. But they may see its potential.

It was on the primary flooring of a Nineteenth-century constructing that after housed Wells Fargo stagecoaches, and it had ceilings that had been practically 19 ft excessive, spanned by metal beams. One nonetheless had the phrases “No Smoking” painted in huge block letters throughout it.

“You could remove everything, you could make it a completely empty box and you could build anything you wanted,” stated Mr. Uriu, an proprietor of Uriu Nuance, a Manhattan company that installs inside finishes on high-end renovations.

First, the couple wanted to determine how a lot space to dedicate to work and the way a lot to residing. Ms. O’Mara, an artist who works in combined media with supplies like paint, paper pulp and ceramics, wanted a studio just like the one she and Mr. Uriu had constructed on their Montclair property. Mr. Uriu wanted office space so he may typically make money working from home. And they’d grown kids who lived close by.

“At a different point in my life, I would have said ‘one-third live space, two-thirds work space,’” Ms. O’Mara stated. “But given we have a family and they visit, and grandchildren, we wanted it to be gracious and welcoming to our family and friends.”

They determined to dedicate roughly a 3rd of the space to a studio, reserving the remaining for household life. They took down partitions, dividing the primary flooring with a partition wall, with Ms. O’Mara’s studio and the master suite on one facet and a residing space on the opposite. They turned the upstairs loft into two areas: a visitor room and a house office for Mr. Uriu.


Another purpose of the renovation was to convey gentle into the house from the home windows alongside the entrance wall. “We identified early on that if we wanted to make this place work, we had to figure out how to get the light from this one facade all the way back,” Mr. Uriu stated.

They added two 4-by-4-foot home windows above the entrance door. But inside partitions nonetheless blocked gentle to the again of the house, and “the upstairs rooms felt like tombs,” Ms. O’Mara stated.

Mr. Uriu, who’s of Japanese descent and needed to include a Japanese aesthetic, thought of translucent shoji screens, which may present privateness and filtered gentle. Working with Mr. Jordan, he designed screens that might open alongside a observe behind a balcony railing of skinny cedar slats, designed by Ms. O’Mara. Close the screens and the rooms are non-public, with gentle filtering via; open them, and somebody upstairs has a hen’s-eye view of the house beneath.

“If you’re standing on the floor in the main room and the lights are on in the room above, it’s almost like a streetscape,” Mr. Uriu stated. “It reminds me of being on intimate streets in Kyoto, where you literally have screens with light coming through. You have a sense of a different life happening.”

In the center of the house, they added a partition of cupboards working the size of the space, from the doorway to the again of the kitchen, dividing the house in two, however permitting gentle to go above.

They additionally lightened the sensation of the space by putting in new lighting and finishes, portray the metal beams a pale grey and the ceiling white, and bleaching the wooden flooring. Mr. Jordan added an LED strip to the beams for uplighting and used extension rods to droop observe lights from the excessive ceilings.


When Ms. O’Mara and Mr. Uriu designed the space, they stored the price range down by retaining the unique flooring plan, reusing some current supplies and discovering inexpensive new ones — low-cost finishes consistent with their fashionable, minimal aesthetic.

They stored the high-end kitchen home equipment, together with a wine fridge and a Viking range with a water filler, however changed the cherry cupboards with easy white ones from Ikea. They purchased a stainless-steel utility sink for Ms. O’Mara’s studio from a restaurant provide retailer on the Bowery in Manhattan. They constructed the bookshelves, cupboards and the partition wall out of AC plywood, a building materials not sometimes used for finishes. “It’s a workhorse material,” Mr. Jordan stated, however “when thought about differently, it can become quite beautiful.”

The couple went to a lumber yard to pick out the plywood, on the lookout for a minimize with an fascinating grain. The one they selected had “a soothing, psychedelic rhythm to it,” Ms. O’Mara stated.

Had they been renovating through the pandemic, when lumber costs soared, Mr. Jordan stated, they won’t have chosen plywood. (Lumber costs rose nearly 90 % through the year ending in April 2021, the biggest 12-month bounce since January 1927, when knowledge had been first collected, according to the U.S. Bureau of Labor Statistics.) But the couple’s willingness to decide on unconventional supplies allowed them to seek out financial savings the place others won’t have.

For a number of splurges, they enlisted the assistance of buddies within the design business. Art in Construction, in Brooklyn, designed the pigmented plaster waterfall counter on the kitchen island and the veneer-plaster self-importance counter within the grasp toilet. An ironworker good friend made the banisters for the 2 staircases.

Mr. Jordan appeared for artistic methods so as to add storage to the open space, putting in built-in bookshelves on the staircases, together with a Putnam rolling ladder. Other playful prospers included a hammock, a pulley system for storing bikes, and a seat fabricated from netting that dangles from the banister on the touchdown of the studio staircase, creating an surprising spot to learn.

For weekly electronic mail updates on residential actual property information, join right here. Follow us on Twitter: @nytrealestate.

Back to top button